O pivu

Vrchní sládek Vladimír Černohorský - degustaceAhoj Štěpáne a Lucko!

Můj příspěvek na nové www stránky jsem nepsal ve formě krátkého článku, bez obvykle uváděných, jednoznačně známých podrobností o výrobním postupu typu „dvourmutový postup“ „studené vedení kvašení“ a podobné nesmysly. Vyberte si ze článku co se Vám bude hodit. Detailnější charakteristiky všech našich piv máte už z dřívějška…

Vladimír

(z dopisu vrchního sládka Únětického pivovaru ing. Vladimíra Černohohorského manželům Tkadlecovým)

„Příspěvek do nových stránek Únětického pivovaru“

Nesporný a často kritizovaný úpadek kvality potravin obecně, jejich chemikalizace především konzervanty a barvivy a různé náhradní technologie zpracování, dávají paradoxně vyniknout klasické výrobě piva „tekutého chleba“ v těch nejmenších a objemem výroby zdánlivě zanedbatelných pivovarech. Mezi takové patří i ÚNĚTICKÝ PIVOVAR.

Velmi úspěšný provoz prokázal důležitost výběru těch nejkvalitnějších surovin a jejich zpracování podle tradičních receptur pivovarskými odborníky s dlouholetou praxí. Na neposledním místě špičkové technické vybavení Únětického pivovaru, které umožňuje stoprocentně kontrolované vedení výrobního procesu, jeho (případnou) variabilitu a dodržování všech zásad hygieny a sanitace, nezbytné pro výrobu kvalitního nápoje.

Nosným programem zůstává Únětická desítka a Únětická dvanáctka. ÚNĚTICKÁ 10° navazuje na tradici poctivé české desítky, v minulosti velmi oblíbené. Je silně chmelená dvěma druhy chmele a žateckým poloraným červeňákem. Dodavatelem základní suroviny – sladu špičkové kvality je česká sladovna humnového typu vyrábějící tzv. lopatový slad, vyznačující se velkým podílem ruční práce. Únětická desítka je charakterem lehčí pivo s nižším obsahem alkoholu i zbytkovým extraktem. Výrazná hořkost s příjemným dozráváním zaručuje dobrou pitelnost i ve větším množství. Je vhodná k celovečernímu posezení.

ÚNĚTICKÁ 12° je skladbou surovin i jejich kvalitou totožná se svojí štíhlejší sestrou. Postup výroby ve varně zaručuje ve finále vyšší plnost a předpoklad bohaté a trvanlivé pěny hotového piva. Řízené hlavní kvašení, dokvašení a zrání zajišťuje pivu „sladové tělo“ i vyšší obsah alkoholu. Charakteristická je silnější kvasničná vůně. Vzhledem je nazlátlé barvy s mírným kvasničným zakalením.

PŘÍLEŽITOSTNÍ SPECIÁLY

MASOPUSTNÍ BOCK 16° – ČEPUJE SE NA MASOPUST
je spodně kvašený speciál s obsahem alkoholu kolem 6%, zlatavé až měděné barvy. Chuť je výrazně sladová s medovou plností a nepatrným karamelovým nádechem. Chmelová hořkost je z počátku potlačena dominantními složkami chuti a pak vyšší plností. V doznívání se pak projeví jemná, lahodná hořkost, charakteristická pro Únětické pivo.
UPOZORŇUJEME: MASOPUSTNÍ BOCK, KDE KDO SI HO PAMATUJE CELÝ ROK!
Původní stupňovitost 16,0 %; Obsah alkoholu 6,1 %; Hořkost 37 j EBC;

ÚNĚTICKÁ JOSEFÍNA – TMAVÁ 11° – ČEPUJE SE ÚNOR – BŘEZEN
Únětická Josefína je 30 dní odleželá tmavá jedenáctka uvařená na sklonku zimy. K chmelení jsme použili vysokoobsažný chmel Sládek a tradiční aromatický Žatecký poloraný červeňák. Josefína je plnější, tmavé barvy s výraznou drsnější karamelovou příchutí a bez zbytečných cukrbliků.
Původní stupňovitost 11,5%; Obsah alkoholu 4,1 %; Hořkost 33 j EBC; Barva 74,5 jEBC.

JARNÍ JANTAR – POLOTMAVÝ LEŽÁK 11,5° – ČEPUJE SE O VELIKONOCÍCH
V antice si lidé mysleli, že jantar má mystické a magické vlastnosti, v mnohých kulturách byl používán jako talisman nebo léčebný prostředek. Z Únětické kultury však víme, že únětický jantar má blahodárné účinky a navíc vysoký obsah vitamínu B. Jantar taje při teplotě 287°C a je hořlavý. Únětický jantar se podává při teplotě 8°C a je osvěžující.
Únětický Jarní Jantar je polotmavá 11,5°, uvařená naším sládkem Janem Lumbertem ve spolupráci s renomovaným českým sládkem Ivanem Chramosilem. Na výrobu byl použit především vídeňský a mnichovský slad a pouze české odrůdy chmele. Pivo vyniká svojí plností s lehkým sladkým nádechem a výraznější lahodnou hořkostí, charakteristickou pro Únětická piva
Původní stupňovitost 11,5%; Obsah alkoholu 4,8 %; Hořkost 33 j EBC.

ÚNĚTICKÁ VÝROČNÍ DESÍTKA – ČEPUJE SE V KVĚTNU NA VÝROČÍ PIVOVARU
Na základě našich osobních a mnoha lety prověřených zkušeností jsme dospěli k závěru, že naše Únětická 10°je vhodná především k celodennímu popíjením třeba při práci na zahradě nebo při sportu. Oproti tomu Únětická 12° je vhodná k nezávaznému večernímu popíjení s reálnou pravděpodobností těžšího rána.
Proto při příležitosti výročí první várky spojujeme obě výhody a vaříme výroční desítku, která je vhodná na večírky začínající už ráno. Je plnější než 10° a má méně alkoholu než 12°.
Původní stupňovitost 10,7%; Obsah alkoholu 4,4 %; Hořkost 32 j EBC.

POSVÍCENECKÝ SPECIÁL – ŽITNÁ 11,5° – ČEPUJE V SRPNU
Únětické žitné je připravené z plzeňského, vysoce kvalitního sladu a ze dvou druhů žitného sladu vyrobeného v bavorské sladovně Weyermann. Je mírně tmavší barvy než klasický ležák, s bohatou pěnou. Koncentrace mladiny okolo 11,5 % zaručuje oproti “silným“ pivům dobrou pitelnost. Žitný slad dává pivu mírně hrubou chuť spojenou s lehce chmelovým dozníváním.
Původní stupňovitost 11,5%; Obsah alkoholu 4,5 %; Hořkost 28 j EBC.

ÚNĚTICKÝ VÁNOČNÍ SPECIÁL – POLOTMAVÁ 13° – ČEPUJE SE NA VÁNOCE
Na vánoce nám vaří sládci Únětického pivovaru vánoční speciál dle receptury významného únětického sládka Vladimíra Černohorského. Na výrobu jsou použity: 4 druhy ječného sladu (světlý plzeňský, mnichovský, karamelový a barvící) a kvalitní český chmel. Pivo má střední říz s vyšší plností, dochuť je karamelová a lehce nasládlá.
Původní stupňovitost 13,2%; Obsah alkoholu 5,2 %; Hořkost 29 j EBC.

Únětické pivo a získaná ocenění

Rok 2011 

Únětická 12°  Skokan roku a 2.místo ve své kategorii v každoroční anketě Sdružení přátel piva

Rok 2012

Únětická 10° – 1.místo v kategorii Desítka roku – anketa Sdružení přátel piva
Únětická 12°  – 2. místo mezi dvanáctistupňovými pivy – anketa Sdružení přátel piva
Únětický pivovar  – 2.místo jako Minipivovar roku – anketa Sdružení přátel piva.

Únětický pivovar se zařadil mezi Českých 100 nejlepších  v oboru zemědělství a potravinářství. Ceny byly vyhlášeny 30.listopadu 2012.  Video z předávání naleznete ZDE

Rok 2013

Únětický pivovar – 1.místo v kategorii Nezávislé pivovary s výstavem od 4 000 hl do 10 000 hl – cena České a moravské pivovarské akademie za rok 2012
Vladimír Černohorský cena za celoživotní přínos pro pivovarnictví udělené Českou a moravskou pivovarskou akademií.
Nejlepší příležitostně vařené pivo roku 2013 – Posvícenecká žitná 11° – výroční cena Pivo, Beer & Ale
Únětická 10° – 1.místo v kategorii Desítka roku – anketa Sdružení přátel piva
Nejlepší Pivovarská restaurace za rok 2013 Česká a moravská pivovarnická akademie

Rok 2014

Únětická 10° – 2.místo anketa Sdružení přátel piva
Vladimír Černohorský uveden do síně slávy Českého pivovarství a sladařství
Posvícenecká žitná 11,5° – Příležitostně vařené pivo – Výroční ceny Pivo, Bier & Ale
Únětický pivovar – vítěz kategorie pivovar s výstavem do 10.000hl – Česká a moravská pivovarské akademie

Rok 2015

Únětická 10° – 3.místo anketa Sdružení přátel piva
Vladimír Černohorský sládek roku In memoriam  – Sdružení přátel piva

Rok 2016

Zlatá koruna – nejlepší craft pivovar 2016 – Česká a moravské pivní koruna
Únětická 10° – 1.místo anketa Sdružení přátel piva
Únětický pivovar – 3. místo Pivovar roku
Pivovarská akademie Pivo, Bier & Ale – Výroční desítka – příležitostní pivo roku

Rok 2017

Zlatá koruna – České a moravské pivní koruny 2017
Zlatá koruna – České a moravské pivní koruny 2017 – mezinárodní porota
1. místo pivovar s výstavem od 10.000 hl do 20.000 hl – Česká a moravská pivovarnická akademie

Výroční ceny 2016
Únětický pivovar 2017